14. 01. 2014.

♡ Škola **1: Dnevnik čitanja, Orlovi rano lete ♡


♡ Hellou 
Danas sam vam spremila dnevnik čitanja za knjigu Orlovi rano lete (možete: pročitati knjigu --> OVDE <-- ; pogledati film --> OVDE <--)




Pisac
Branko Ćopić
Delo
Orlovi rano lete
Književni rod
epika
Književna vrsta
roman za decu
Tema dela
Kako je proticalo nemirno i burno detinjstvo Jovančetove družine.
Siže dela
Početkom te školske godine u selu Lipovo došao je novi učitelj, "zloćud, stariji čovek", pijanac, nevaspitan, mrk, zlovoljan, svadljiv, koji je po kazni iz grada premešten u selo. Imao je nos crven kao paprika, a obraze podbule - sve od rakije. Đaci su bili uplašeni i zažalili su za dobrom, plavom učiteljicom Lanom. S tim se nikako nije mogao pomiriti Stric, najviši đak u razredu, te je za učitelja smislio originalan nadimak: gospodin Paprika. Ova vest iz zadnjih redova širila se po poznatom sistemu "javi dalje" i kad je stigla do polovine učionice, učitelj je primetio šaputanje i dreknu: "Šta vi tu šapućete, a?". Preplašenom đaku, kod kojeg se zaustavio , same izleteše reči:"Molim, gospodine Paprika, kažu da se vi zovete gospodin Paprika." Naravno, učitelj je besno tražio da se javi "kum", Jovanče je hrabro preuzeo odgovornost na sebe, a Stric je dobio zadatak da nađe prut. Da ne bi dobio batine, Jovanče je iskočio kroz prozor i tu je nastala opšta trka za njim uz šalu i smeh. Jovanče I Stric su odlučili da naprave družinu u Prokinom gaju. Članovi su mogli da budu samo đaci koje je istukao učitelj Paprika. Družina se postepeno uvećava: prvo Jovanče, zatim Stric, pa Đoko Potrk, Lazar Mačak, Vanja Široki, Nik Ćulibrk... Svi oni su bili učenici 4. razreda. Kasnije, uz puno negodovanja, pridružio im se i Nikolica sa svojom kujom Žujom. Članovi družine su položili zakletvu na grobu hajduka Jovančeta, čukundede njihovog vođe Jovančeta. Mačak je bio majstor, pa je počeo da gradi kolibu za družinu, kućicu za kuju Žuju i ognjište za vatru. Dok su ostala deca, koja nisu dobila batine,  išla u školu, družina je boravila u logoru, a kad đaci pođu kući i družina "hajduka" se zajedno sa njima vraćala. Ipak, ova tajna nije mogla ostati za dugo. Logor je prvo "otkrila " devojčica Lunja, koja je posle silnih rasprava sa dečacima postala član družine. Lunja je otkrila logor tako što je pratila Strica, jer je potajno bila zaljubljena u njega, kao i on u nju, ali to nikada nisu priznali. Gospodin Paprika je primetio da ima sve manje I manje đaka u razredu, pa je počeo da proziva. Svakog dana u školu nisu dolazili isti, članovi družine. Učitelj je to prijavio knezu. On je obavestio sve roditelje ovih “begunaca”. Dogovorili su se da lukavi poljar Lijan krene da uhodi dečake. Lijan ih je napokon našao, ali je upao u Žujinu jamu. Kada je saznao gde se nalaze, obavestio je sve roditelje. Oni sui h napali sa svih strana. Dečaci su se branili bacanjem kromira na napadače. Na kraju su ipak bili savladani, ali u njihovu odbranu je stao Nikoletina Bursać, seoska delija. Na uporno navaljivanje seljaka, učitelja Papriku su povukli iz njihove škole, a u selo se ponovo vratila učiteljica Lana. Tako je okončana hajdučija i svi dočekaše zimu u školi.
Evropom je besneo rat. Učiteljica Lana je saopštila učenicima da je otpočeo rat. Beograd je bio bombardovan. Zaštitnik dečije družine Nikoletina Bursać je otišao u rat. "Toga trenutka prestalo je ono pravo,bezbrižno djetinjstvo đačkog harambaše Jovančeta. Nastalo je jedno drugo djetinjstvo, oprljeno mrazom rata, dječaštvo buntovnika, nekadašnjeg vođe odmetnika iz Prokinog gaja". Okupatorska vlast (ustaše) oduzimali su seljacima oružje, vojničku opremu, pljačkali žito i stoku, premlaćivali i mučili ljude, palili kuće. Stara družina dečaka se aktivirala. Zadatak im je bio da motre i obaveštavaju seljane o približavanju ustaša selu. Tako su Jovanče i Stric upozorili Nikoletinu da njegovoj kući idu ustaše i tako mu pomogli da se na vreme sakrije. Paljenjem vatri, odnosno, dimnim signalima sa obližnjih uzvišenja Lisine i Golog brda, kao i kurirskim načinom obaveštavanja, upozoravali su seljane na dolazak neprijatelja. Stric se jednom izložio smrtnoj opasnosti. Ustaše su na njega pripucale, ali je stradao samo njegov šešir. Jovanče i Mačak spasili su opkoljene Lanu, Nikoletinu i Lijana, pokazavši im put do pećine. U njoj su u toku NOB-a partizani čuvali zaplenjeno oružje i municiju. Čitava Jovančetova četa prošla je kurirski kurs. Prokin gaj je postao partizanska radionica. Roman se završava podatkom da u rat odlazi Jovančetova družina. "Neka bude onako kako ste se dogovorili na poslednjem sastanku u Gaju: oni koji ostanu živi sastaće se opet jednog dana u Prokinom gaju, naložiće vatru u logoru Tepsija i oko nje će pričati o onima koji se nisu vratili"...
Likovi u delu
     ·       Jovanče
     ·       Stevo Stric
     ·       Lunja
     ·       Lazar Mačak
     ·       Đoko Potrk
     ·       Nikola Nik Ćulibrk
     ·       Ivan Vanja Široki
     ·       Nikolica sa prikolicom ( Žuja)
·       poljar Lijan
·       učitelj Paprika
·       učiteljica Lana
·       Nikoletina Bursać
Poruke
Kada se suoče sa surovošću i nepravdom deca rano odrastu, kao orlovi, rano
      rašire svoja krila i polete...
Utisak o delu
Roman je jako lep i, za razliku od nekih romana
ima radnju. Uživam u čitanju ovakvih romana, koji imaju i glavni motiv (rat), a i sporedne (odnosi između dece iz družine).


Broj komentara: 12:

  1. super.Bas mi je posluzilo

    OdgovoriIzbriši
  2. Mozes li mi poslati celine za roman

    OdgovoriIzbriši
  3. Meni mnogo pomaže posto ne mogu da kupim knjigu

    OdgovoriIzbriši
  4. Zajebali ste me da dobijem 1 u skolu

    OdgovoriIzbriši
  5. Jel mozete da mi posaljete dnevnik citanja lektire orlovi rano lete.Hvala

    OdgovoriIzbriši
  6. Gde su glave ja pisem a nepisu nigde koja sam glava

    OdgovoriIzbriši
  7. Lepo urađen sastav

    OdgovoriIzbriši
  8. Predobar siže za mene, odnosno za mene za prepicavati. 🤞🏻❤️

    OdgovoriIzbriši

♡ Komentarišite! ♡