29. 11. 2013.

❅ DIY #1: Grejaci za usi ❅

Heii dols! 

Evo jednog zanimljivog DIY.
Pokazacu vam kako da napravite grejace za usi! 
Uzzivajte!

Potrebno je : 

 malo kartona,
malo sunđera za oblaganje,
komad veštačkog krzna,
komad pamučne ili tanje trikotažne tkanine,
rajf za kosu ,
4 dugmenceta za macine okice
2 dugmenceta za macin nosić,
malo vunice,
heklica za vunicu,
igla i konac,
lepak za papir.

EVO KAKO NAPRAVITI ; 

Na čvrstom kartonu obeležiti četiri kružnice prečnika po 8 cm a potom ih iseći.Lepkom za papir spojiti po dve kako bi ih ojačali.Tako smo dobili dve osnove.
Potom,na sunđeru obeležimo takođe četiri kružnice prečnika po 8,5 cm i njih isečemo.Sunđer takođe zalepimo sa obe strane predhodno formirane osnove .
Izmerimo lučno dužinu i širinu rajfa. Preporučujem da rajf za kosu bude plastičan ,jednake širine u celoj lučnoj dužini zbog jednostavnijeg rada.Potom na sunđeru obeležimo i isečemo traku dimenzija(dužina -2 cm x širina +1 cm).
Od pamučnog platna iskrojimo traku (dužina x širina)= ( lučna dužina rajfa x 2 širine rajfa).
Ovako skrojenim platnom obložiti rajf i uz pomoć igle, konca i nevidljivog boda sašiti. .Krajeve,tj.početak i kraj ( na koje nismo lepili sunđer) fiksirati lepkom .
Krzno i platno srojiti na sledeči način :
Krojiti po dva puta od jednog i od drugod kružnice po 9 cm ,zbog obaveznog dodatka za porub.
Spojiti licem na lice jedan deo krzna i jedan deo platna i sašiti po obodu na mašini za šivenje .Šivenje raditi negde do polovine .Prevrnuti ,,na lice ,,i ,,obući,, pripremljene osnove.
U delu izmanju spojenih kartona vrhom makaza napraviti mesto za rajf a potom uvući krajeve rajfa u jedan deo.Isto uraditi i sa druge strane.
Sada,uz pomoć igle i konca ,nevidljivim bodom izvršiti spajanje ostalog neprošivenog dela ,odnosno zatvaranje i fiksiranje rajfa.U rub sa obe strane rajfa ne zaboravite ,ukoliko želite macu ,macine uši.Za uši sam koristila heklani cvet od vunice ,koji se hekla ovako. 




Potom se iseču četiri latice iz heklanog cveta i umetnu u šav. Ako ste vešta pletilja to neće biti nikakav problem kao i način da macine uši izgledaju i nekako drugačije.Po želji!
Na spoljnim stranama grejača za uši uz pomoć lepka ili pak igle i konca sašiti dekorativna dugmenca i formirati maci oči i nos.
Koristeći malo vunice isheklati maci malu mašnicu.Mašnicu odpočeti vunicom pletući lančić od 18 omčica.Prvi red odpočeti stubićima sa jednim navijutkom pletući 15 stubića u prvom redu.Pletenje nastaviti na isti način i u drugom i u trećem redu.Pleteni deo oplesti po obodu ,bodom niskih stubića a potom ,,pačijim bodom,,,kako bi mašnica bila lepša.Pri ušivanju mašne pomoću igle i vunice sakupiti na sredini kako bi mašna dobila na izgledu.
Naša maca izbliza izgleda ovako.




To je to! Uzivajte :3 








Nema komentara:

Objavi komentar

♡ Komentarišite! ♡